در یکی از تلخترین نمونههای سرکوب مخالفان در ایران، شش تن از جوانانی که در اعتراضات سراسری سال ۱۴۰۱ شرکت داشتند، به اتهامات ساختگی به اعدام محکوم شدهاند. میلاد آرمون، علیرضا کفایی، امیر محمد خوشاقبال، نوید نجاران، حسین نعمتی و علیرضا برمرزپورناک، شهروندانی که در اعتراضات مردمی در منطقه اکباتان تهران دستگیر شده بودند، همگی با رأی شعبه ۱۳ دادگاه کیفری تهران به مرگ محکوم شدهاند.
بابک پاکنیا، وکیل دادگستری، روز چهارشنبه ۲۳ آبان اعلام کرد که این افراد از سوی مستشاران شعبه سیزدهم دادگاه کیفری تهران به قصاص نفس (اعدام) محکوم شدهاند، در حالی که رئیس شعبه مخالف این حکم بوده و نظر مخالف خود را به عنوان «رأی اقلیت» ارائه کرده است. پاکنیا یادآور شده که این احکام هنوز قابل فرجامخواهی هستند و متهمان میتوانند از دیوان عالی درخواست تجدید نظر کنند.
در جریان آخرین جلسات دادگاه، این افراد در صدد دفاع از خود در برابر اتهام محاربه و قتل عمد برآمدند. شواهد جدید حاکی از آن است که حتی در روزهای اخیر، چهار تن از این متهمان که با قرار وثیقه آزاد شده بودند، ناگهان بازداشت و به زندان قزلحصار بازگردانده شدند. پیام درفشان، وکیل یکی از متهمان، از عدم شفافیت در روند دستگیری مجدد موکلانش انتقاد کرده و تصریح کرده که اتهام جدیدی به این افراد تفهیم نشده است.
پرونده این معترضان به نام «پرونده اکباتان» شناخته میشود و به گفته ناظران حقوق بشری یکی از پیچیدهترین پروندههای ساختگی نهادهای امنیتی علیه معترضان بوده است. در جریان اعتراضات آبان ۱۴۰۱، یکی از اعضای بسیج به نام آرمان علیوردی در درگیریها در اکباتان مجروح شد و دو روز بعد جان باخت. مقامات امنیتی و قضایی با تمرکز بر این حادثه، چندین جوان از ساکنان اکباتان را به اتهام محاربه و مشارکت در قتل عمد تحت پیگرد قرار دادند.
مقامهای امنیتی در تلاش بودهاند ابعاد واقعی این پرونده را مخفی نگه دارند. با این حال، سازمان حقوقی دادبان، که به پروندههای حقوق بشری در ایران میپردازد، گزارشی درباره شرایط یکی از متهمان این پرونده به نام علیرضا برمرزپورناک منتشر کرده که نشان میدهد وی در زمان درگیری اصلاً در صحنه حضور نداشته است. به گفته منابع نزدیک به پرونده، تصویر علیرضا تنها در فیلمی از تعقیب آرمان علیوردی موجود است و او در صحنه ضرب و شتم نهایی این بسیجی حضور نداشته است.
علیرضا، متولد ۱۳۷۶، از اولین بازداشتشدگان این پرونده بوده و پس از بازداشت توسط اطلاعات سپاه، تحت فشار و بازجویی قرار گرفته است. همچنین، یکی دیگر از متهمان به نام نوید نجاران که بدون دسترسی به وکیل و حقوق اولیهاش بازداشت شده، از مدتی پیش به تهران منتقل شده و تاکنون از سوی خانواده و نزدیکانش پیگیری قابلتوجهی برای روشن شدن وضعیت او صورت نگرفته است.
گزارشها حاکی از آن است که متهمان در این پرونده تحت شکنجه و فشارهای روانی قرار گرفتهاند و حقوق اولیه آنها در جریان بازجوییها نقض شده است. روند رسیدگی قضایی نیز به شکلی غیرشفاف و مبهم پیش رفته، و حتی با فرض مسئولیت آنها در ماجرای کشته شدن علیوردی، همچنان مشخص نیست که این بسیجی دقیقاً به دست چه کسی و تحت چه شرایطی جان خود را از دست داده است.
پرونده اکباتان نمونهای دیگر از تلاش دستگاههای امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی برای خاموش کردن صدای مخالفان به هر قیمتی است. در حالی که افکار عمومی در ایران و جهان از این اقدامات وحشیانه به شدت انتقاد کرده و نگرانیهای خود را از افزایش اعدامهای سیاسی در ایران ابراز کردهاند، این شش جوان اکنون در معرض خطر جدی اجرای احکام اعدام قرار دارند. نهادهای حقوق بشری همچنان بر پیگیری و افشای این پروندهها اصرار دارند و خواهان لغو احکام اعدام و آزادی فوری معترضان زندانی هستند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر